
W branży gastronomicznej oraz firmach zajmujących się przetwórstwem spożywczym stosuje się specjalne urządzenia do oddzielania tłuszczu od reszty ścieków. Tego typu rozwiązanie chroni systemy kanalizacji przed zatykaniem się i zakłóceniami przepływu. Separatory tłuszczu działają na zasadzie różnicy gęstości substancji – cząstki tłuszczu mają mniejszą gęstość niż woda, przez co wypływają do góry i tworzą na powierzchni cieczy warstwę, zostawiając oczyszczoną wodę w dolnej części zbiornika.
Zatrzymywany tłuszcz gromadzi się w oddzielnej komorze, a pozbawione tłustych zanieczyszczeń ścieki mogą bezpiecznie odpływać do kanalizacji. Wraz z upływającym czasem we wnętrzu separatora zbiera się coraz więcej tłuszczu, co zmniejsza stopniowo jego skuteczność i może ostatecznie doprowadzić do całkowitego zapchania. Tłuszcz osadzający się na ściankach urządzenia zaczyna twardnieć, stopniowo zmniejszając użytkową pojemność urządzenia, a w konsekwencji również jego wydajność. Regularne czyszczenie separatorów tłuszczu pozwala uniknąć nieprzyjemnych zapachów, jakie pojawiają się, gdy zgromadzony tłuszcz będzie się rozkładał.
Stare złogi tłuszczu fermentują i mogą też wydzielać nieprzyjemny zapach, który może przedostawać się do pomieszczeń. Poza tym nieczyszczony separator może stać się siedliskiem bakterii i innych mikroorganizmów, co stwarza zagrożenie sanitarne i może prowadzić do problemów w czasie ewentualnej kontroli. Serwis separatorów powinien odbywać się zgodnie z harmonogramem zalecanym przez producenta, przeważnie co kilka tygodnie, w zależności od sposobu użytkowania urządzenia.
+Tekst Sponsorowany+