Rynek gastronomiczny nie jest prosty dla biznesmenów, ponieważ aspektów decydujących o sukcesie czy porażce jest dość sporo. Często nawet mimo świetnego menu konkretny lokal nie będzie miał klientów, na przykład z tak błahego powodu, jak lokalizacja w niewłaściwej okolicy. Decydując się na tę właśnie branżę można rozważyć otwarcie pizzerii. Co by nie powiedzieć o upodobaniach kulinarnych Polaków, to dobra pizza Poznań nigdy im się nie znudzi. Dlatego nawet mimo dużej konkurencji takie obiekty utrzymują się cały czas na lokalnych rynkach, a wiele z nich posiada już kilkunastoletnią historię.
Jednak za takim sukcesem stoi ciężka praca właścicieli, świetny zespól pracowników i to, co najważniejsze, czyli potrawy, jakie zawsze będą smakowały klientom. Tak więc na pewno nie każdy lokal tego typu przetrwa tak długo, lecz jeżeli właściciel nie popełni błędów i będzie się starał na każdym kroku, to ma duże szanse na to, że mu się powiedzie. Pierwszą, bardzo ważną sprawą, o jakiej trzeba pomyśleć, jest wynajęcie odpowiedniej siedziby. Jeżeli ma się w planach przyjmowanie klientów w środku, to koniecznie zadbać trzeba o wykończenie i wystrój.
Tu na kompromis nie ma miejsca, jeśli lokal nie będzie się podobać, to niewiele osób będzie go odwiedzać. I wcale tu nie chodzi o to, żeby kupić najdroższe meble czy dodatki, ale bardziej o to, aby urządzone wszystko zostało z odpowiednim, i tworzyło niepowtarzalny klimat. Oczywiście zadbać także trzeba o wszystkie sprawy formalne, każda pizzeria Poznań musi bowiem działać zgodnie z prawem i legalnie.
Następna ważna sprawa to samo menu. W związku z tym że pizzerii na rynku jest bardzo dużo, to w jakiś sposób trzeba wyróżnić się wśród nich. Ciekawą opcją może być uzupełnienie karty dań o pizze z nietypowymi dodatkami, których nie znajdzie się u konkurentów. Warto również zadbać o osoby przestrzegające jakiejś diety, jeżeli uruchamiany lokal jako jeden z niewielu w mieście serwował będzie przykładowo pizzę bezglutenową, to na pewno będzie to dużym plusem.