Ryby, blisko mięsa, jarzyn i zbóż tworzą podstawowy składnik diety człowieka. W zależności od czasu i miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być różny. Chwilowo, w stworzonym przez nas kraju ryby jada się nawet parę razy w tygodniu pod rozmaitymi postaciami. Może to być stereotypowe danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, niemniej jednak również ryba pieczona, grillowana, sporządzana na parze. Inne potrawy rybne, to legendarne potrawy ze śledzi solonych, jakich jest co bynajmniej tyle odmian, ile regionów.
Właściwie każda jednostka, jaka w jakiś sposób zajmuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.
Dużo jada się sałatek śledziowych, a czasami świeże, smażone śledzie. Renomą cieszą się również ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po luksusowego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeśli pragniesz kupić je w porządne cenie, bez jakiegokolwiek ale zajrzyj na sklep rybny. Niestety ryby nie należą do artykułów tanich, zwłaszcza ryby dogodniejszych typów.
Dawniej popularny dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą właściwie drogą. Najtańsze są rodzime płotki oraz sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby rodzaju panga. Zawodowcy dietetycy ostrzegają przed przesadnym spożywaniem tych ryb, bowiem są one sztucznie hodowane i, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze porządnie karmione. U co wrażliwszych klientów zjedzenie mięsa pangi powoduje odczyn alergiczny.